Followers

Thursday, February 25, 2010

Pelayaranku

Masa tengok balik gambar dulu2, tetiba jer terbukak folder belayar....tengok2 balik gambar2 nie buat sy rasa seronok cz dpt naik kapal besar waktu pt 4 ....dalam awal tahun lepas gitu.

crita nya macam nie, budak2 part4 kena pi belayar selama seminggu untuk subjek navigation, memang kami semua dah lama tunggu trip belayar nie...ye la bukanY senang nak belayar ke tengah laut dari port klang ke langkawi n patah balik ke port klang. sampai je kt port klang kami tunggu la kapal yg akan membawa kami semua ni (dlm 25 org sekali dgn lecturer)....masa tue bebudak nie mmg excited giler la...bergambar sakan walaupon xnaik lagi atas kapalnya...

mmg duk bayangkan kapal tue besar giler, cam titanic kut (padahal sy sorang je yg berangan kapal beso mcm tue..ha3..). tunggu punya tunggu datangla bot penumpang nak bawak kami pi ke kapal tue coz kapal tue xdpt berlabuh dekat2 port, dia mmg ada tempat lain utk kapal2 berlabuh.

nie la bot penumpang yg bawak kami ke kapal....abis serabut rambut coz angin laut ni mmg kuat...da la xpakai minyak rambut...

sampai je kapal mmg agak hampeh la coz mmg jauh lagi kecik dari jangkaan sy...huu2..walaupon sedih sy buat2 la hepi cz dapat peluang nk blayar...

nk dijadikan crite, enjin kapal tue rosak...mekanik2 da puas check apa problemnya tp xjumpa2 ap bnda yg masalahnya. lama gak la duk atas kapal tue, mula2 krew kapal tue bwk jln2 ats kapal tue sambil bg penerangan, tp da kapal tue kecik jer mmg xdak apa sangat la. waktu mlm tidur dlm kabin dia mmg sejuk nak mampos, da la kecik, satu bilik kongsi 6 org, bilik pulak macam peti ais. dh la sy nie xdak langsung lelipid sbg penebat haba...mmg selimut dua tiga lapis n pakai sweater pulak....ntah negative brapa la suhu masa mlm 2.

besok ptg nya barulah kapten dpt arahan dr pihak atasan supaya tukar kapal....bosan tol duk tunggu waktu tue cam tunggul kayu, xtaw nak buat apa dah..naik la bot penumpang skali lagi ke kapal baru...kapal nya...jeng..jeng...jeng...


waaaa...sangat2 besar taw....bebudak nie hepi giler...sy lagi la senyum je manjang...seronok sgt2....bestnyer perasaan waktu nampak kapal besaq gedabak...
nie lah gambo depan dia, mmg mcm titanic woooo.....(walaupon x...ho3...). petang2 sy pegi la kat hujung tue duk rasa angin dia yang sangat nyaman dan sejuk....best betul waktu tue...start hari pertama n seterusnya bermulalh keje2 yg sangat memenatkn....kami naik kapal nie bukan sesaja taw, bukannya pi melancong maka angin.....keja kami adalah belajar kat dalam enjin kapal tue selama 4 jam pastu 4 jam lagi kat bridge (tempat kapten bawak kapal)...pastu rehat jap 4 jam pastu ulang blk kt enjin n seterusnya....

mmg sangat2 penat terutama kalau kena waktu malam, dari pukul 8 pm-12 am, pastu 12 am-4 am....arggghh...ngantuk btol....


nie waktu tengah plotting chart, plot titik dari mana kapal nie start bertolak, pastu lalu kat mana n sampai kt mana...perasan tak yg sorang tue jer posing nak amik gambar? sy pun berlakon je tgh sibuk..ha3...malas nak posing kt kamera....
haaa...niela gambo kt bridge...mmg canggih la peralatan dia, sy amek seberapa byk gambo2 kt situ, nnt nk buat report senang..taruk je gambar2 tue n fungsi2 dia...
ini adalh radar...fungsi dia blh detect kapal2 yang ada dalam range yg tertentu, dlm meter atau kilometer...ada info ttg speed kapal, arah, compas, n ntah apa benda lg...hebat kan...
kabin utk tido mmg selesa sgt, ad dua katil utk setiap kabin....best2...pastu kt dalam kapal tue ada gelanggang badminton n bola kranjang....favourite sy, table tennis pon ada...
surau pon ada, tv, dapur yg luas...waaahh...seronoknya bila fikir2 blk..


waktu senja2 mmg cantik kalau kat tengah laut nie, sy suka tengok pemandangan waktu senja coz rasa tenang n damai..waktu malam lagi best coz dapat tengok bintang yg bertaburan di langit yg terbentang luas...
rasa sangat2 seronok n mendamaikan, xdpt nak ckp keseronokn waktu tue...


pejam celik...pejam celik...dah abis seminggu atas kapal tue...memang sedih sgt waktu nak tinggalkan kpal tu...balik la ke university smula kena buat report....maka habis sudah pengalamn yang berharga buat kami....n syukur sangat2 dapat pulang dengan selamat. sekian, pengalamanku.....





1 comment:

NueLz said...

haha..sejuk gila atas reef challenger tuh...adeh...yahoo...terkenang kembali memori belayar tuh...aish...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...